Romantyczna uczta w wiedźmińskim stylu

Growa adaptacja wiedźmińskiej sagi to nie tylko siejące strach potwory, widowiskowe walki czy zawiłe arkana potężnej magii. Jest tam również sporo miejsca na przyjemności związane z romantycznym uniesieniem oraz kulinarną rozpustą. Wiedźmin z powodu swej niezwykłej słabości do urodziwych czarodziejek i innych pięknych niewiast ma okazję zakosztować wspomnianych uciech, rozpalających do czerwoności nie tylko kubki smakowe…


Dzień  Świętego Walentego to wspaniała sposobność, aby zaskoczyć swoją sympatię ucztą rodem z wiedźmińskiego uniwersum i oczarować jej podniebienie wybornym zestawem potraw, które pojawiły się w grach z Geraltem w roli głównej.

Flamiche


Proponowane menu rozpoczyna się od wykwintnej przystawki w stylu Toussaint – krainy obfitującej w piękne krajobrazy z bujną florą i słynącej z wyszukanych potraw oraz wybornych win produkowanych w lokalnych winnicach. Pierwszą opcją do wyboru jest flamiche, czyli puszysty placek z farszem z porów oraz kwaśnej śmietany. Ten nęcący aromatem wina rarytas dostępny jest u karczmarzy całego Toussaint i z całą pewnością oczaruje każdego wielbiciela subtelnych smaków.

SPRAWDŹ, JAK PRZYRZĄDZIĆ!


Pasztet z zająca/królika

Drugą zaś przystawką jest pasztet z zająca (lub królika) podany z rubinowym sosem żurawinowo-winnym, jedna ze specjalności karczmy Kuroliszek. Potrawa wymagająca niemałych nakładów pracy, która w zamian odwdzięcza się aksamitną konsystencją i wyrazistym, intrygującym smakiem. Istna kwintesencja wspaniałej kuchni Toussaint!

SPRAWDŹ, JAK PRZYRZĄDZIĆ!



 

 

Wołowina w cynamonie i goździkach Keiry Metz

Główne danie to mięsna biesiada z wołowiną jako bohaterem nadrzędnym, proponowana w dwóch wariantach. Słynna wołowina Keiry Metz duszona przy akompaniamencie aromatycznych, korzennych przypraw z Zerrikanii w postaci cynamonu i goździków – w połączeniu z wytrawnym winem z Zubarran zadowoli podniebienia łaknące kulinarnych uniesień podobnie jak sama Keira uraczyła Geralta podczas uroczystej kolacji w środku lasu.

SPRAWDŹ, JAK PRZYRZĄDZIĆ!



Boeuf Bourguignon

Inną propozycją na wołowinę rodem z wiedźmińskiego uniwersum jest wykwintna wersja po burgundzku, pochodząca prosto z księstwa Anny Henrietty. Rozpływające się w ustach duszone kawałki mięsa z jędrnymi warzywami i aromatycznym winnym sosem na bazie wina Butcher of Blaviken, podane z kawałkiem chrupiącej bagietki to kulinarna podróż pełna zachwytów nad gamą smaków, aromatów i tekstur.

SPRAWDŹ, JAK PRZYRZĄDZIĆ!



Pieczone jabłko


Wystawna kolacja dla lubej osoby tradycyjnie powinna być zwieńczona przepysznym deserem. Pieczone jabłko nadziewane suszonymi owocami i orzechami, oblane aksamitnym sosem karmelowym z nutką alkoholu to smakołyk, w którym rozkocha się każdy, kto choć raz go spróbuje.

SPRAWDŹ, JAK PRZYRZĄDZIĆ!







Jeżeli klimat wiedźmińskiego świata jest bliski Wam i Waszym sympatiom, czym prędzej kompletujcie kuchenny ekwipunek i odpowiednie towary od lokalnego kupca, aby przygotować ucztę, która dostarczy niezapomnianych przeżyć. Do tego świece, wyborny trunek, klimatyczny wystrój stołu oraz romantyczna ballada Jaskra lub pieśń Priscilli w tle i w pełni można oddać się kulinarnej rozpuście. Taka kolacja to zaledwie początek wspaniałego wieczoru – reszta zależy już tylko od Was!


Kilka słów o autorce wpisu i bloga Nerds’ Kitchen:

Anita Sarna – gracz w wieloletnim stażem, zakręcona na punkcie tematyki kulinarnych motywów występujących w popularnych grach wideo. Swoją pasję przeniosła na blog Nerds’ Kitchen, gdzie dzieli się autorskimi przepisami na potrawy występujące w wirtualnych uniwersach, odtwarzając je zgodnie z panującym w danej grze klimatem oraz zasobem towarów konsumpcyjnych dostępnych podczas rozgrywki. Po godzinach wielozadaniowa członkini stowarzyszenia Poznańska Gildia Graczy.